Het verschil tussen desinfecteren en reinigen
Reinigen is het verwijderen van vuil zoals stof, vuil of vet. Hiervoor maak je gebruik van een reinigingsmiddel. Reinigen zorgt er niet voor dat micro-organismen gedood worden.
Desinfecteren is het doden, inactiveren of verwijderen van ziekteverwekkende organismen, zoals bacteriën en virussen. Door de micro-organismen te bestrijden, kunnen ze zich niet verder verspreiden. Desinfecteren dient te gebeuren direct na het reinigen van een oppervlak.
Eerst reinigen, dan desinfecteren
Voor een optimale hygiëne zorg je dat je het schoon te maken materiaal of oppervlak eerst reinigt met een reinigingsmiddel. Dit verwijdert het vuil en vet. Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kan je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel.
De tweede stap is desinfecteren. Met een desinfectiemiddel kan je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen verwijderen. Een reinigingsmiddel doet dit niet. Een oppervlak lijkt na het gebruik van een reinigingsmiddel misschien schoon, maar is dit dus niet altijd!
Waarom mijn ruimte desinfecteren?
Hoe goed je ook reinigt, met traditionele schoonmaak is nooit het gehele oppervlak van een kamer te behandelen. Er is dus altijd een reële kans op de aanwezigheid van virussen en bacteriën. Tijdens de coronacrisis is dit een terugkerend thema geweest. Er zijn virologen die zeggen dat de virusdeeltjes die COVID-19 veroorzaken meer dan 5 dagen kunnen blijven leven op een oppervlakte. Hoeveel dit precies is weten we nog niet zeker.
“Virussen en bacteriën kunnen enige tijd in leven blijven op oppervlaktes”
Wel weten we zeker dat virussen en bacteriën in staat zijn om enige tijd buiten het lichaam te blijven leven. Zolang een virusdeeltje nog kan vermenigvuldigen wordt deze als levend beschouwd. Is jouw ruimte een plaats waar verschillende mensen in en uit lopen? Dan is er genoeg reden om de ruimte te desinfecteren. Zo maak je jouw ruimte geen tussen- maar het eindstation voor virussen en bacteriën.